ЛЯТНА ВАКАНЦИОННА ПРОГРАМА 2014 – ДЕЙНОСТ 1

През месец юни екипът на Център за обществена подкрепа – Дупница реализира две дейности от Лятна ваканционна програма за потребителите на ЦОП: „Можем и знаем, защото учим докато играем“ и „Моите права и задължения като гражданин“.

Водещ на първата дейност, която ще продължи и през двата месеца на Програмата, е педагогът на ЦОП. Чрез използването на ролеви игри и игри с образователна и развиваща насоченост, дейността цели придобиване и развиване на индивидуални знания и умения, повишаване информираността, преоткриване и развиване на специфични интереси.

Цел на използваните, по време на работа, игри през месец юни е у по- малките деца да се възпита търпение и лоялност, организираност, умения за установяване на различни по вид социални контакти, гъвкавост в социалното общуване. Отново с потребители в по- ранна възраст, педагогът прилага и използва различни развиващи игри, които целят развиване на познавателните процеси- памет, внимание, концентрация; изграждане на умения за проява на адекватно поведение в конкурентна среда; поглед над цялостна ситуация и други.

С потребителите в училищна възраст, работата е насочена към надграждане на знания и умения и справяне с образователни дефицити, отново под формата на игра. Използваните игри са много подходящи за деца, при които няма изградени навици за самоподготовка и не е налице мотивация за развиване на уменията. Потребителите на ЦОП реагират много добре на този вид дейност, тъй като при други обстоятелства те не биха проявили необходимия интерес и отговорност към дейността. Но използвайки игри, педагогът на ЦОП им показва как с малко въображение, по лесен и приятен начин те могат да преодолеят трудностите, с които се сблъскват в ежедневието си като ученици; как да надградят знанията си и да придобият увереност в личните способности и възможности.

Неизменна част от дейността са и използваните дидактически и информационно- образователни игри. През отчетния период те са насочени към повишаване информираността относно правилата за безопасно движение по пътищата и опознаване историята, традициите и географията на страната ни.

[raw]

     
[/raw]
This entry was posted in Актуално, Лятна ваканционна програма 2014. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *