ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ОТГОВОРНОТО РОДИТЕЛСТВО: БЕСЕДИ

В началото на месец юли екипът на Център за обществена подкрепа- Дупница, с партньорството на здравните медиатори на територията на Общината, стартира Информационна кампания в подкрепа на отговорното родителство. Кампанията е с продължителност от три месеца и обхваща периода юли – септември 2014г. Целевата група на кампанията включва местната ромска общност на територията на град Дупница. Цел на кампанията е развиване на умения у родителите за позитивно и отговорно родителство.

Кампанията се реализира под формата на беседи с жители от ромските квартали на територията на града. Екипът запозна участниците в кампанията със същността на семейното планиране и принципите на отговорното и позитивно родителство. Екипът постави основен акцент върху развиване на следните умения:

–          Задоволяване на емоционалните потребности на детето;

–          Задоволяване на материалните потребности на детето;

–          Осигуряване на безопасни условия за отглеждане на детето;

–          Осигуряване на позитивен климат в семейна среда.

Първата беседа от кампанията на ЦОП в подкрепа на отговорното родителство се проведе на 15 юли на територията на квартал „Каваклия“. В рамките на представеното от екипа, участниците в проведената среща откриха личните си и семейни проблеми и получиха насоки за тяхното решаване. Всички участваха активно в предвидената дискусия, даваха своя личен пример и търсеха решения на различни казуси. В края на беседата, участниците заявиха желания за провеждане на последваща среща.

Втората беседа се проведе на 18 юли в сградата на ЦОП с представители на квартал „Гиздова махала“. Участниците в беседата отново бяха много активни, споделяха и дискутираха, търсеха решения и се допитваха до експертното мнение на специалистите от екипа на ЦОП.

През месец септември се проведе информационна беседа на територията на квартал „Ценеви“. В срещата са включени бъдещи и настоящи млади майки, които чрез беседа и дискусия са запознати с начините за позитивно възпитание, следвайки принципите на отговорното родителство. Следващата тема, която е обсъдена е свързана със същността на семейното планиране, включващо: развито чувство за дълг и отговорност; наличие на желание за дете у двойката и индивида; материална независимост; самостоятелност и други, тъй като при настъпване на нежелана бременност, когато тя не се прекъсне, детето се ражда преди „родителите“ да са достатъчно готови за отглеждането му. Това, в някои случаи, може да доведе до негативи в общото и психическото развитие на нежеланото дете, защото семейството се сформира принудително. То е нестабилно и лесно се разпада, като не може да осигури необходимото на детето. Най – доброто за едно дете е то да бъде наистина желано и да се появи в най – благоприятния момент и за двамата родители (личен, социален, икономически и материален).

Така представената тема провокира присъстващите да се включат активно в дискутиране на личния си опит и нагласи; да потърсят и намерят отговори на касаещи ги въпроси и да оценят себе си като родители.

С реализирането на тази информационна беседа приключва срокът, предвиден за провеждането на съответната кампания, но при желание и по предварителна заявка, екипът на ЦОП е отворен за повторни срещи.

[raw]

     
[/raw]
This entry was posted in Актуално, ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ОТГОВОРНОТО РОДИТЕЛСТВО. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *