Кампания 3: Трафик на хора

18 ОКТОМВРИ

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА

Трафикът на хора е световен проблем и много доходоносен бизнес. За по-голямата част от обществото този проблем е нереален и далечен, но истината е, че това е една от най-разпространените опасности в България.

Един от начините трафикът на хора да бъде прекъснат е, ако обществното мнение по този проблем бъде променено. Ако хората започнат да третират потърпевшите от трафика като жертви, а не като част от престъпната верига.

АКО СТЕ СВИДЕТЕЛ ИЛИ ЖЕРТВА НА ТРАФИК НА ХОРА, СВЪРЖЕТЕ СЕ!

ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА И ГОРЕЩИ ЛИНИИ

Единен европейски номер за спешни случаи – 112

Национална гореща телефонна линия за деца – 116 111

Национална комисия за борба с трафика на хора – 02/ 807 80 50

Център за обществена подкрепа – Дупница – 0887 07 80 18

ТРАФИКЪТ НА ХОРА

ТРАФИКЪТ НА ХОРА

Отбийте от пътя и спрете за миг,
вижте как тихо руши се света!
Послушайте онзи космически вик,
СПРЕТЕ преди да посегнете с ръка!

Трафикът на хора – новото робство. Някои ще кажат – та нали живеем в демократично общество, какво робство. Въпреки всичко, в модерната ни епоха то съществува. Това е един от основните проблеми на обществото, тъй като се засяга човешката същност – неговата свобода.

Провокирани от сериозността на проблема, екипът на Център за обществена подкрепа – Дупница, съвместно с Община Дупница, организира кампания на тема Трафик на хора, чиято цел е популяризиране и запознаване на широката общественост с видовете трафик, формите и методите за въвличане, както и към кого да се обърнем, ако станем жертва или свидетел на трафик на

Като част от кампанията, чиито официален старт ще бъде даден на 18 октомври, екипът на Център за обществена подкрепа- Дупница, съвместно със Регионален бизнес инкубатор „Рила“, подготви и издаде брошура по собствен дизайн, която да бъде разпространена на територията на страната.

Месец по- късно, на 18 ноември, във фоайето на Община Дупница ще бъде открита изложба- конкурс на колажи, в която могат да вземат участие ученици от всички училища на територията на Общината на възраст 11- 14 години.

Най-добрите колажи ще имат възможността да обиколят страната в пътуваща изложба в над 10 града до средата на 2014г.

ИЗЛОЖБА

КАМПАНИЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ НОЕМВРИ

През месец ноември продължи кампанията на ЦОП-Дупница, свързана с актуален и сериозен проблем – трафика на хора. Екипът на Центъра реши да провокира децата на община Дупница, с тема, която е емоционална и трудна за беседване, с единствената цел, да обърне внимание на деца, подрастващи и възрастни, че този проблем е реален.

ЦОП- Дупница с партньорството на Община Дупница организира изложба-конкурс за колажи, на тема „Трафик на хора”. В конкурса бяха поканени да  участват ученици от пети до осми клас, от училищата на територията на община Дупница. На поканата се отзоваха шест училища; СОУ „ Св. Паисий Хилендарски”, ОУ „ Св.св. Кирил и Методий”, ОУ „ Евлоги Георгиев”, ОУ „Христаки Павлович”, ОУ „Неофит Рилски” и ОУ „Христо Ботев” с. Крайници.

В конкурса се включиха Арт ателие „Дон Кези”, с ръководител Елена Марулевска и Школа по ИИ, към Читалище „Зора 1858”, с ръководител Лора Делибалтова.

Училищата, школата и арт ателието бяха удостоени с грамоти за участие в кампанията. Колажите бяха оценени от жури в състав; Председател- Андрей Севдин-художник и уредник в Галерия Околийска къща, Ценка Стоянова- Главен експерт и секретар на МКБППМН и Тодор Петков- Главен специалист „Образование и спортни дейности” към Община Дупница.

С предметни награди и грамоти бяха удостоени всички автори на колажи. Поощрителни награди получиха Клаудия- Софи Ставрева / ОУ „Евлоги Георгиев”/, Йоанна Ортакчийска и Мартин Марков и /Арт ателие „Дон Кези”/.

С призови награди бяха удостоени:

I НАГРАДА – Карина Валентинова Василиева/ СОУ „Св. Паисий Хилендарски”,гр. Дупница/

II НАГРАДА- Лъчезара Емилова Маркова/ Арт ателие „Дон Кези”, гр. Дупница/

III НАГРАДА -Мария Кирилова Евлогиева/ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Дупница/.

Наградените участници получиха стъклописи направени по арт- терапия от децата, които са потребители на социални услуги в ЦОП-Дупница, комплекти за рисуване, скицници и тефтери с химикал, с логото на Община Дупница.

Изложбата беше открита на 18.11.2013г. във фоайето на Община Дупница. Водещ на събитието беше доброволката на Центъра- Анжела Гюрова. Гости на събитието бяха Таня Петрова- Директор дирекция социални дейности и духовно развитие, Стефи Илиева- Началник отдел социални дейности и духовно развитие, Таня Камбурова- старши специалист “Култура и духовно развитие”, Ценка Стоянова- Главен експерт и секретар на МКБППМН и Тодор Петков- Главен специалист „Образование и спортни дейности” към Община Дупница, Крум Милев- Замесник кмет на Община Дупница и Отец Паликарски- представител на местната духовна общност. Директорката на СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, гр. Дупница- Виолета Инкьова и Зам. директора – Нели Василиева уважиха достойното представяне на своите ученици. Учители по изобразително изкуство и ръководители на школа и арт- ателие, подкрепиха изявата на своите ученици. Гости и участници в изложбата споделиха , че са приятно изненадани от добрата организация на събитието и пожелаха в бъдеще отново да бъдат част от инициативите на ЦОП-Дупница. Събитието беше отразено от пресата и телевизията на Югозападна България.

[raw]

     
[/raw]
This entry was posted in Актуално, Кампании. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *